onsdag 5 augusti 2009

Dax att gjuta ytterliggare en skiva

Köket har två bänkar, så nu är det dax att gjuta ytterliggare en skiva. Lite bilder från formbygget.
Skillnaden denna gång är att jag har köpt riktig formplyfa och att jag faktiskt fick sidorna uppskurna direkt på Bauhaus. Gick lite snabbare än om jag själv skulle stå med cirkelsågen.


Limmar fast formsidorna på 45x45 reglar.
Lite armering är bra att ha. Till höger har jag hängt upp armeringen på läkt. Lägger man detta i formen så får armeringen rätt distans, dvs centrerad. Muren i bakgrunden, samt altanen har jag också byggt denna vår/sommar. Ska sammanställa det i bloggen vid senare tillfälle.

Färdig form. 122*61*4 cm. Formsidorna är fastskruvade i bottenplattan, därför har jag 45x45 reglar som stöd, jag skruvar i dessa.
Denna gången tejpar jag för skruvhålen så det inte kommer betong i hålen. Lite svårt att skruva upp skruvarna annars.
Alla kanter och hörn är silikonade för att vara täta.
Nu är det bara att gjuta. Får vänta tills imorgon, lite mörkt ute just nu.

Frugans bidrag till köksuppfräschningen


En ommålad kruka.

Vitvaror

Idag kom vitvaror. Otroligt smidigt att handla från tretti.se


Fläkt, kyl och frys. Blir lite vattenledningsdragning i helgen :-)

måndag 3 augusti 2009

Vitvaror på plats

Ugnen, hällen och diskbänken på plats. Jag är chockad att hålen i bänkskivan var exakt korrekta. Jag brukar alltid mäta fel minst en gång.


Det tog MÅNGA timmar att få allting på plats. VVS meckandet under diskbänken tog en jäkla tid. Det var trångt och sakerna fick inte plats etc.
Fick dra om allting eftersom den nya blandaren inte har diskmaskinsuttag.


Men tillslut var det också på plats och det läckte inte en endaste droppe från kopplingarna (lin och tätpasta funkar alltid :-) )




Köket utan kakel. Kakel är köpt och ska upp. Så här ser det ut:



Stora problemet är att semester nu är slut så det kommer ta sin tid innan detta är uppe (tja, i veckan i alla fall).

fredag 31 juli 2009

Färdig

Tre man, fyra olika pallbockar och en timmes slit så kom skivan in. Inga fler sprickor än de två jag redan visste fanns (osynliga). Fick ta den genom fönstret och hela tiden på högkant. Den passade perfekt. Fick plocka kort en dörrlist för att få den på plats.

Oljan var inte riktigt torr så det blev lite skavt och fingeravtryck när den bars in. Slipade med vattenslippapper 380 och oljade en gång till. Skivan på bilden nedan är precis oljad. Ytan är jättebra, men om man vill kan man polera ytterliggare, men först efter 14 dagar står det på burken.
Tack för bärhjälpen svärfar och granne Lars, det gjorde vi bra!


Olja

Jag förseglar ytan med Klinker & Stenförsegling först. Påverkar inte färg eller yta någonting, gör den bara vattentavvisande.
Sen oljar jag med Junckers Rustik olja, då kommer den mörka tonen fram.


Dock fyller inte oljan ut hål som finns och jag gjorde det när det var lite för varmt, så det blev flammigt. Jag måste ha en annan yta. Vax?



Införskaffar en vax (Hårdvaxolja). Oljar hela skivan ett par gånger.



Snabbar på torkningsprocessen lite med en värmepistol.
Nu är det "bara" att bära in denna lilla konstruktion på 160-180 kilo.








Färdigslipat





Ytan är nu slipad. Diamant korn 60, samt rött slippapper på maskin 120 och 240.



Diamantslip från JULA, ser knappt använd ut, det finns mycket kvar på denna och det är ju bra. För jag ska göra en skiva till, en liten sidobänk.

tisdag 28 juli 2009

Slipat igen

Det har inte hänt så mycket idag, ändå har jag jobbat i sex timmar med skivan.

Den andra spacklingen gick bra. Dock fylldes alla möjliga ojämnheter ut så det var ganska mycket att slipa för att få tillbaka en snygg yta. Jag fick inte till det med vanliga sandpapper så jag började om med diamantslipen igen. Nackdelen är att smy nya hål kan och kommer dyka upp, men det blir i alla fall färre än det var innan spacklingen.

Efter diamantslipningen torkade jag skivan och började slipa med vanligt slippapper. Jag använder en excenterslip, för hand tar evligheter. Jag körde förutom diamantslipen korn 60, med slippapper korn 120 och 240. Det kan säkert bli bättre ju högre tal man slipar med, men det är så lent redan nu. Jag ska ju ytbehandla sen, så då är det det som blir ytan i vilket fall som helst.

Testar just nu en betongsealer och junckers rustik olja. Junckers rustik olja innehåller samma olja (härdande uretanolja) som betongolja så det är värt att testa. Jag vet att Junckers rustik olja inte är vatten tät, bara avvisande, därför tänkte jag ha sealen under. Testar om det fungerar på en betong marksten.

torsdag 23 juli 2009

Experiment med andra ytbehandlingar

Eftersom vattenglas kanske inte är det lämpligaste i en miljö som man kan tappa saker på så testar jag vidare.

Lack

Betong och lack. Ska helst vara någon speciell lack som binder till betongen. Efter lite google sökningar såg jag att det finns något som heter betonggolv lack, men ingen av de vanliga affärerna har detta. På bauhaus hittade jag lack som skulle fungera även på betong men jag tvivlar på att det skulle vara lämpligt för "utsatta områden". Det var en akrylatlatex. Latex blir oftast en platshinna. Tittade vidare, det finns en massa olika förseglare och polish. Jag vill ju ha något som förseglar, men får fram den våta looken, eftersom då kommer den mörka färgen fram.

Köpte en annan lack för test. Polyutetan lack, lösningsmedelbaserad. Blir jättebra. Fastnar bra på betongen, flyter ut till jämnyta, MEN... det är gulaktig och ger ytan ett plastigt utseende. Ser och känns nästan som laminat. Så detta går bort.

Tillbaka till Bauhaus, köpte en betong/sten/kakelförseglare (fanns i rengöringsavdelningen och på kakelavdelningen). Testar på testbetongen, blir helt osynligt. Ja, funkar väl. Vid detta laget har jag börjat vänja mig vid färgen på den obehandlade skivan. Lite mörkare än betonggrå, men med terrazzo look (man ser ballast stenarna). Så kanske ska man behålla detta?

Efter denna förseglig testade jag med något jag hade hemma. Junckers rustik olja. Då kom den mörka färgen fram. Så nu gör jag antagligen det störrsta misstaget i hela projektet.
Jag går ut ock behandlar hela skivan med stenförseglingen, sen tänker jag på alla hålen i skivan som kom fram efter slipningen.

Det skulle ju aldrig gå att t ex baka på denna yta, men kommer ju trycka ner deg i alla hålen. Jag måste ha något som fyller i hålen, typ lack eller vattenglas. Dessa har jag ju redan avvisat. Jag bestämmer mig för att göra en ny spackling. Problemet är att förseglingen gjorde hela ytan vattensäker. Spackla på icke blöt betong går inte speciellt bra, men jag har inget val.

Jag blandar lite av lagningsbetongen med färg och spacklar hela ytan för hand, eller som jag skulle vilja kalla det, masserade hela skivan. Tog två timmar. Använd gymmihandskar, betong är frätande (jag har inga fingeravtryck kvar :-) )

Nu får jag se om detta hjälper... Eller rättare sagt om det fäster. Låter det brinna i ett par dagar, så jag återkommer om 4 dagar med resultatet. Om det fungerar så kommer ytan bli helt fri från hål. I så fall kommer jag nog använda någon form av vax/olja/polish. Den måste dock först slipas med fint sandpapper. Som sagt återkommer.

onsdag 22 juli 2009

Experiment med vattenglas del 2

Experimentet misslyckades.

Vattenglas blir inte något som jag sätter på en diskbänk. Visst det blir blankt, slätt och fint, men precis som namnet säger är det glas. Jag testade att sätta en kniv mot det torra vattenglaset, då spricker det i små flisor.

Jag ska testa lack i stället

Förberedelse av kök för bänkskiva

Kök:
Sätta in ny bänkskiva
Sätta in ugn och häll
Ny diskho och blandare
Nytt kakel
En klassisk förebild:














Kakel bort. Detta är en av fördelarna med att bo i trähus. Bara att rycka bort. Kaklet satt på en renoveringsgipsskiva som var skruvad fast i väggen.



Expreiment med vattenglas

Eftersom ytan blir ganska blek på betongskivan när den är torr (den blev inte svart, utan ganska betong grå) har jag bestämt att den ska bli behandlad med något som glänser och ger tillbaka en wet-look på skivan. Den svarta färgen kommer fram då.

Det finns många sätt. Lacka med klarlack, olja, vaxa. Jag tänkte att jag skulle testa vattenglas, eller natriumsilikat. Vattenglas är i princip flytande glas. Det reagerar med betongen och formar en hårt, glansig yta. Tyvärr verkar ingen veta hur mycket man ska ta, eller hur hårt det blir, hur hållbart det är etc. Jag får testa.
Jag hade lite spill av betong över som jag lät stelna i en gammal keso burk. Ruggade upp ytan med ett sandpapper för att efterlikna en oslipad yta.

Jag droppade vattenglas på betongen. Jag testade tre olika tjocklekar för att kunna avgöra hur jag ska behandla diskbänken. Tar ganska lång tid på sig att stelna. Det tunna 2 timmar, det tjocka var inte torrt efter 6 timmar.
Resultatet dröjer.


Slipa

Spacklet har härdat. Kanske inte tillräckligt länge, men tillräckligt länge för att fortsätta.

Jag slipade bort det grövsta med vanligt rött sandpapper korn 80. Skivan var ju helt täckt av cement. Använde en slipmaskin.

Sen började jag. Jag använde diamantslipen från JULA med korn 60. Körde säkert 4 gånger över hela skivan i cirkelrörelser. Slipskivan hade jag satt på en polermaskin som gick i 1000 varv per minut. Om jag ökade hastigheten kunde jag inte hålla maskinen rakt och den började skära in i plattan. Jag slipade med vatten strömmande över skivan hela tiden.

Det tråkiga med att slipa är att fler luftbubblor blir synliga. Dock mindre än de jag spacklade.

Korn 60 låter ganska grovt, men det blir helt slätt. Antagligen för att jag använder en maskin.

För säkerhetsskull våtslipar jag förhand också, med 100, 120, 180, 280, 400.

Efter 400 orkade jag inte mer, myggen var för jobbiga. Fortsätter med 600 och 1000 imorgon. Ingen bild tillgänglig, då det var helt för mörkt för att ta foto.

måndag 20 juli 2009

Spackla hålen

Jag satsar på att spackla hålen. Ungefär som att lägga fog mellan kakelplattor.

Betongplattan är blöt, den ska bara vara fuktig så jag torkar bort överflödigt vatten.

Blandar 2.5 kilo lagningsbetong 4,25 dl vatten och en matskel färgpulver.

Till min fasa ser inte färgen alls ut som den gjorde när vi blandade betongen till plattan. Den är nu brun. Jag chansar på att blanda i mer färgpulver, så att geggan blir mörkare. Om hålen blir mörkare är det nog också snyggt.

Masserar in betongblandningen som om det vore kakelplattor. Med en gummi skrapa (inte på bild).






Låter betongen stelna en halvtimme eller så innan jag tar en fuktig svamp (bild ovan) och tar bort en del av betongen. Jag vill inte gröpa ut hålen så jag bara kör snabbt med svampen och tar resten med slipskivan imorgon.
Plastar in allt och låter det härda. Detta ska också hållas fuktigt i 72 timmar.

söndag 19 juli 2009

Ytbearbetning

Nu till det avgörande. Ytbehandlig.

Här stötte jag på en massa problem.


1. Ytan var täckt med färg/lackrester som jag hade som fuktspärr till spånskivan
2. Vad ska man slipa med?
3. Ytan är FULL med HÅL... Många hål stora hål... Se bild nedan.

För att lösa problem 1 började jag slipa med slipmaskin och vanligt rött sandpapper, korn 80. Färgrester försvann, men inte allt. Okey, vänta med punkt 1.

Punkt 3. Vad göra åt alla hål. Som ytan är nu är den helt oacceptabel.



















(ytan är slipad)

Punkt 2. Slipa? Slippapper? Ja, vanligt slippapper är möjligt att använda, enligt fackfolk. Med det kommer gå MYCKET papper. Jag har letat hos alla återförsäljare av sliptillbehör efter slip material för sten. Allt är beställningsvara verkar det som. Navrondell för vinkelslip som slipar sten. Diamantslip har några få. Det är dyrt, och inte finkorniga, typ korn 30.

Av en slump hittade jag på JULA, en diamantslip för vinkelslip med korn 60. Kostade bara 199kr. Ja, funkar det är det ju kanon. Hur länge funkar det tro?

Tillbaka till punkt 3. Vad göra åt hålen? Jag måste spackla dessa.

Köpte lagningbetong på BAUHAUS. 20 kilossäck. Tänkte att dp kan jag använda samma färgpulver till denna som jag haft till den andra betongen.

Innan jag spacklar måste jag få bort lacken (punkt 2) och nästa fråga är kommer det komma fram fler luftbubblor när jag slipar.

Jag sätter på diamantslipen på en polermaskin. Börjar köra med 1000 PRM. Det fungerar, och det fungerar bra. Jag bestämmer mig för att slipa hela skivan en gång innan jag spacklar, dels för att få fram fler bubblor om dessa finns och dels för att få bort lacken (och betonghuden).

På en timme slipar jag hela skivan, inklusive en skarv som bildats där spånskivorna var skarvade. Jag våtslipade, det gick inte så bra annars. Skitigt blev det, stänkte över allt.


Resultatet ser riktigt bra ut på avstånd.




Men inte nära.

Ovansidan av bänkskivan

Att vända sikivan var lättare än jag trodde (att vända, inte att lyfta, den väger 180 kilo).

Det gick lätt att flytta betongklossen från underlaget. Drog den till kanten av spånskivan. Jag och grannen lyfte skivan på högkant och la ner den på två reglar (reglar som jag hade som gjutform).



Frigolit

Dax att plocka bort frigoliten. Om man vill "borra" hål i frigoliten, använd aceton. Är som att kissa i snö. Kniv går också bra, men är inte lika kul :-)

Ramen plockade jag bort strax innan. Inga problem att plocka bort den, bara att skruva bort skruvarna och den lossnade nästan av sig själv. Tyvärr har färg/lacken jag använt som fuktspärr på spånskivan löst upp sig lite och sitter kvar på skivan. Får slipa bort det sen.


Så här ser skivan ut. Den är fortfarande blöt, därför ser den mörkare ut än den kommer bli.


Det är fortfarande undersidan man ser. Ska bli kul att se andra sidan. Denna sida ser lovande ut.

Kanterna är bra, men kunde varit bättre ser ut så här.

Fullt med hål, men ganska små hål. Betongfärgen lyser igenom (det mörka är blöt betong).

På ytan ser jag något konstigt. Är det någon som vet vad det är? Ser ut som olja. Det ligger som en hinna och sprutar jag vatten på det så rinner det av som en hinna, men det kommer tillbaka igen.

Vattna betongen

I 3 dygn ska man vattna, hålla betongen fuktig och inplastad.

Bara att göra...



Naturligtvis så sken solen väldigt mycket under tiden. Ca 45 grader i solen, vilken inte är speciellt bra för betong, men inget att göra åt. Försökte täcka skivan med något vitt så solen skulle reflekteras bort. Vattnade ovan på plasten lite då och då för att kyla ner så gott det går.

onsdag 15 juli 2009

Gjuta

Dax för själva gjutningen. Jag och en kompis, Migge, hjälptes åt med detta (Migge hjälpte till med armeringen också ;-) ) Det underlättar att vara två. Betong stelnar snabbt och det ska in mycket betong.
20 kilos säckar finbetong från Bauhaus är det jag använder till denna skiva. Ballasten är 0-4 mm så det blir inte för stora stenar i resultatet. Mer om detta senare.
Jag har som ursprungskrav att göra den svart. Ingen och jag menar ingen verkar ha koll på hur man gör det, så det är en chansning. Jag har köpt färgpigment i pulverform, det står inget om dosering, men på diverse sidor har jag läst "max 6% mixture in concrete". Är det 6% i cementen eller 6% i betongen, viss skillnad. Men jag chansar ca 100g (8 matskedar) per säck betong. Vägt/mätt dagen innan och fördelat i "gladpackpåsar".

Pigmentet blandas i vattnet innan betongen blandas i.

2.3 liter vatten + 20 kilo betong + röra med betongblandare på borrmaskin.

Allt detta gånger 8.

Totalt 160 kilo betong, 18.4 liter vatten = 178.4 kilo tung betongkaka (plus ett par kilo armering och 800 gram pigment).

Betongen måste vibreras, och vibreras och vibreras. Så många luftbubblor som möjligt måste bort (starkare betong, finare yta). Här är det bra att vara flera. Någon som blandar och häller betong, någon som fördelar den och någon som vibrerar formen. Närmaste grannen såg vad vi höll på med och kom över och hjälpte till att baka denna kaka. Tack Lars!
Till vibreringen använde jag allt möjligt. Det som fungerade bäst vad min Black&Decker skruvdragare med slagborrsfunktion. Satte den mot ramen och drog på. Vibrerade som bara den, men den blir varm, mycket varm, så det kan vara det sista den gjort (den började ryka).
Fick låna en sladdansluten slagborr av grannen, lite mer kraft. Även denna blev mycket varm så den fick pausa lite då och då. Då blev det hammare som fick agera vibrator.

Jag testade även med olika maskiner, vinkelslip och polermaskin utan klinga mot träramen, men inget av det vibrerade i närheten av vad borrmaskinerna gjorde.
Resultatet:
Den är inte svart, men mörk grå. Grafitgrå kan man nog kalla det. Svårt att bedömma då betongen är blöt.


Plasta in hela formen. Betongen ska ju brinna långsamt och inte torka ut för snabbt.
I minst tre dagar ska den ligga där och brinna. Varje dag ska den vattnas ordentligt för att brinna fint och långsamt.

Tid: ca 2.5 timmar






Armering

Formen är klar och frigolit på plats för att markera ut hålen för spishällen och diskhon. Hoppas vid alla gudar att jag har mätt rätt. Det man ser nu är undersidan av den blivande bänkskivan.



Armeringsjärn, bistål och för säkerhetsskull armeringsnät på plats. Najat ihop. Ca 2-3 cm från formens kanter och frigoliten



För att försöka få armeringen mitt i formen lägger jag ett par träbitar tvärs över formen och hänger upp armeringen i najtråd. En trä pinne på 1 cm används som distans (syns inte på bilden). Man kan chansa på att lägga armeringen direkt i betongen, men den kan ju röra sig.



Armeringen lyfts bort från formen. Formen dammsugas och torkas från allt damm som tillkommit under processen.

All yta som kommer exponeras mot betongen oljas.

Tid: ca 3 timmar

tisdag 14 juli 2009

Förberedelser

Jag är dålig på att handla allt på en gång, men det är väl fördelen med att bo 10 km från Bauhaus. Jag tror att jag har fått tag i det mesta, det framgår väl i sinom tid om det inte är så.

Gjutform

Jag behöver bygga en form att gjuta i. Formplyfa är materialet att använda i formar, men det är dyrt (och dessutom slut vid tillfället) så jag valde spånskiva. Spånskiva + vatten = dålig kombination. Så jag har lackat, målat och lackat igen, alla sidor som kommer exponeras mot den blöta betongen.

Skurit ut 4 cm breda bitar av plattan till kanter och limmat de på 45x45 regel, skruvat fast reglarna i botten plattan




Silikonat alla skarvar.

Resultatet:



En 4.22 meter lång och 61 centimeter bred form (tumstocken är 2 meter lång).

Hur det började

I huset där jag och min fru bor är det ett standardkök från slutet av 90-talet. Ugn/spis är en standard ugn/spis, ingen glashäll eller sånt. Diskbänken är en standard diskbänk i rostfritt stål. Fungerar, men inget märkvärdigt.

Tanken är att snygga till köket en aning. Induktionshäll och inbyggnadsugn och en ny nedsänkt diskho.
Häll, ugn och diskho är införskaffad. Induktionshäll och varmluftsugn från Electrolux, diskho och blandare från IKEA.

Då är det ju nästan klart :-) Bara bänkskivan kvar. Min fru vill ha en ekskiva, men det är ju ingen sport, dessutom har vi redan ett ekgolv och jag tycker att det skulle bli lite mycket trä.
Dessutom är avståndet 4.22 meter och de flesta skivor är 4 meter, vilket betyder att det är specialbeställning och dyrare (tror jag, har inte kollat ordentligt, jag vill ju inte ha en i trä).

Så jag väljer att gjuta en i betong. Denna tråd handlar om projektets framfart.

Projekt: Diskbänk i betong

Projektets omfattning (Kravspecifikation):

Två bänkskivor, 422 x 61 cm x 4 cm + 122 x 61 cm x 4 cm
Material: Fin betong
Färg: Svart
Finnish: Blank
Hål: Induktionshäll och diskho

Klicka på ettiketten "Bänkskiva i betong" till höger för att läsa mer